Järvien pohjien salaisuudet paljastuvat: Ranualaiset viljelijät yhteistyössä
Tammikuun lopulla 2025 Ranuanjärvellä, Takajärvellä ja Saarijärvellä voidaan nähdä normaalista poikkeavaa liikehdintää, sillä suunnittelu- ja konsultointialan yritys Ramboll Oy ottaa näytteitä järvien pohjasedimenteistä, pohjien maa-aineksista. Näytteenoton tarkoituksena on selvittää pohjasedimentin määrää sekä soveltuvuutta kiertolannoitteeksi. Näytteistä analysoidaan muun muassa pääravinteet ja merkittävimmät hivenaineet.
Näytteiden otto on osa Ranuan kunnan Yhteistyön kehittäminen biokaasun ja kiertolannoitteen tuottamiseksi - viljelijäryhmähanketta, BIKI –hanketta, jonka tavoitteena on kehittää sekä yhteisillä kehittämistoimenpiteillä että yhteisiin toimenpiteisiin liittyvillä maatilakohtaisilla toimenpiteillä kymmenen ranualaisen tilan tuotannollista yhteistyötä biokaasun raaka-aineen tuottamiseen ja selvittää mahdollisuudet kiertolannoitteiden tuottamiseksi.
Aiemmin syksyllä 2024 osana BIKI-hanketta Toljanjärvellä toteutettiin kokeellinen niitto uudentyyppisellä niittokoneella. Testin tarkoituksena oli saada kokemuksia korjuutekniikan kehittämisestä. Niittokonetta kehitetään Oulun yliopistossa osana EAKR:n, Euroopan aluekehitysrahaston rahoittamaa Biomassat kiertoon Koillismaalla -hanketta. Hyvällä hankkeiden välisellä yhteistyöllä saatiin koeniittopaikka järjestymään nopealla aikataululla Toljanjärvelle. Koneen suunnittelun lähtökohtana on ollut helppo liikuteltavuus, etenemiskyky matalassa vedessä ja jatkuvan korjuun mahdollistava keräysjärjestelmä. Niitto ja korjuu voidaan siis toteuttaa samalla laitteella. BIKI-hanketta paikalla edusti hankkeen viljelijäyhdyshenkilö Jani Sääskilahti.
– Oli mielenkiintoinen päivä seurata miten niitto ja korjuulautta toimii. Olosuhteet olivat haastavat kun jäätä oli paikoin jo järvessä. Niitto ja niittojätteen keräys kyllä onnistui, mutta tehokkuuteen pitää panostaa koneen kehittelyssä, Sääskilahti toteaa.
Oulun yliopistolla hanketta on vetänyt materiaali- ja konetekniikan diplomi-insinööri, projektipäällikkö Jonne Untinen.
– Kokeilu oli onnistunut huolimatta jo hieman jäisistä olosuhteista. Leikkuu ja nostaminen toimivat hyvin, vaikka niitettiin jäistä ruokoa. Kokeilussa myös havaittiin kehityskohteita ja parannuksia, mitä tullaan tekemään talven aikana. Kiitän Juha Kuosmasta ja Jani Sääskilahtea tärkeästä avusta harvesterin siirrossa, laskussa ja nostossa sekä Mika Impiötä testin järjestämisestä, Untinen päättää.
Yhteistyön kehittäminen biokaasun ja kiertolannoitteen tuottamiseksi -viljelijäryhmähanke (BIKI-hanke) on Ranuan kunnan toteuttama yhteistyöhanke, jolle on myönnetty Euroopan maaseuturahastosta Lapin ely-keskuksen kautta 75 prosentin julkinen tuki hankkeen tukikelpoisista kustannuksista. Hankkeen päätöksenmukainen toteutusaika päättyy 31.5.2025.
Uudentyyppisellä laitteella voidaan tehdä sekä niitto että korjuu. Kuva: Jani Sääskilahti