Kaivostie valmistui Ranualle – hinta jäi hieman alle budjetin

Suhangon kaivostie Ranuan Palovaarassa on valmistunut. Tie päällystettiin runsas viikko sitten ja kuluvalla viikolla on tehty vielä viimeistelytöitä, kuten esimerkiksi tiemerkintöjä ja kaiteita. 

Tien rakennuttaja on Väylävirasto, joka kilpailutti urakan julkisena hankintana. Urakkakilpailun voitti GRK Suomi Oy. Pääurakoitsija GRK:lla on ollut tietyömaalla kolme alihankkijaa. 

Tien rakentaminen alkoi elokuussa 2023.

Projektipäällikkö Keijo Heikkilä Väylävirastosta sanoo, että tien rakentaminen sujui ilman suurempia yllätyksiä, vaikka hanke olikin erikoinen. 

– Erikoiseksi hankkeen tekevät luontoarvot eli viitasammakko ja päiväpetolintu, jotka aiheuttivat rajoituksia rakentamisajalle. Ne aiheuttivat aika isot rajoitukset, kun rauhoitusaikana ei saanut tehdä töitä. 

Tästä huolimatta tie on saatu valmiiksi lähes alkuperäisessä aikataulussa. 

– Kokonaisuutena tien rakentaminen on sujunut varsin mallikkaasti. Kustannusarvio piti hyvin ja hanke valmistui vain hieman myöhässä. Yhteistyö Väyläviraston ja kaivosyhtiön välillä on ollut erinomaista. Ainoana merkittävänä negatiivisena asiana tierakennushankkeessa voidaan pitää sen aiheuttamaa häiriötä paikallisille asukkaille, projektipäällikkö Juha Rissanen kaivosyhtiö Suhanko Arctic Platinum Oy:stä sanoo. 

Kaivostietä päällystettiin 4. lokakuuta. Kuva: Suhanko Arctic Platinum Oy.

10 kilometriä uutta tietä 

Kaivostien alkuosuus kulkee nykyisen Palovaaraan menevän maantien linjausta pitkin, mutta kaivosta varten on rakennettu myös aivan uutta tietä mahdolliselle kaivosalueelle. 

Kaikkiaan uutta tietä rakennettiin 10 kilometriä, josta 8,5 kilometriä on maantietä. Loput 1,5 kilometriä on yksityistietä, joka on kaivospiirin eli mahdollisen tulevan kaivoksen alueella. Urakkaan kuului kahden sillan rakentaminen. Silloista isompi rakennettiin Ylijoen yli. Pienempi silta rakennettiin Tuumasuolle. Sitä kutsutaan ”viitasammakkosillaksi”, koska se oli rakennettava alueella elävän viitasammakon vuoksi. 

Kaivosyhtiö maksaa tien rakentamisen.

Kaivosyhtiö odottaa vielä kaivoksen viimeistä suurempaa lupaa eli ympäristö- ja vesitalouslupaa, jonka Pohjois-Suomen aluehallintoviraston odotetaan myöntävän vuoden 2025 alkupuolella.

Kaivostien leveys on 7,5 metriä, josta päällysteen leveys on 7 metriä. Esimerkiksi Kevitsan kaivostie Sodankylässä on puoli metriä kapeampi. 

Suhangon kaivostien rakentamisen kustannusarvio oli 7,4 miljoonan euroa.  

– Ei ihan niin paljon mene, vaan tämä tulee maksamaan 7 miljoonaa tai hieman alle, Heikkilä kertoo. 

Kaivosyhtiö maksaa tien rakentamisen. Väylävirasto maksaa kuitenkin kustannuksista takaisin 3,15 miljoonaa euroa, kunhan mahdollinen tuleva kaivos on ollut toiminnassa kaksi vuotta ja muuta ehdot täyttyvät. Samantyyppistä jälkirahoitusmallia on käytetty Kevitsan, Kittilän ja Talvivaaran kaivosteiden rakentamisessa. 

Tuumasuon "viitasammakkosilta”. Kuva: Keijo Heikkilä / Väyläviroasto.

Investointipäätös tavoitteena ensi vuonna 

Kaivosyhtiö odottaa vielä kaivoksen viimeistä lupaa eli ympäristö- ja vesitalouslupaa, jonka Pohjois-Suomen aluehallintoviraston odotetaan myöntävän vuoden 2025 alkupuolella. 

– Lisäksi meillä on vireillä myös apualuehakemus Tukesissa purkuputkea varten ja siihen odotamme päätöstä tämän vuoden loppuun mennessä.  Tällä hetkellä keskitymme erityisesti kaivoshankkeen lopulliseen kannattavuusselvitykseen, joka on tavoitteena saada valmiiksi vuoden 2025 viimeisen neljänneksen aikana, Rissanen selventää. 

Petäjäskoski-Konttijärvi 110 kilovoltin voimajohtolinjan raivaaminen sekä puunpoisto aloitetaan tänä talvena. Ympäristönsuojelun perustilaselvityksiä, kuten pinta- ja pohjavesien tarkkailua jatketaan aiempaan tapaan ja uutena toimintana aloitetaan Ilmatieteen laitoksen toteuttamana ilmanlaadun jatkuvatoiminen seuranta hankealueella. Tulevan talven aikana Suhangon alueella on tarkoitus suorittaa täydentäviä geofysikaalisia maastomittauksia sekä mahdollisesti koekairauksia uusien mineraaliesiintymien löytämiseksi. 

Kaivoksen investointipäätös on tavoitteena tehdä ensi vuonna. 

– Investointipäätöstä varten tarvitsemme täytäntöönpanokelpoiset ympäristö- ja kaivosluvat sekä positiivisen kannattavuusselvityksen. Tavoitteena on tehdä investointipäätös vuoden 2025 kolmannella neljänneksellä, Rissanen kertoo. 

Vuoden kolmas neljännes tarkoittaa heinä-syyskuuta. 

Yhtiöstä ei vielä oteta kantaa siihen, kuinka arvokkaasta investoinnista on kyse. 

– Kaivosinvestoinnin hinta tullaan arvioimaan osana kannattavuusselvitystä. 

Rakentamisen valmistelut on tarkoitus aloittaa heti investointipäätöksen jälkeen. Kaivoksen tuotanto voisi alkaa aikaisintaan vuonna 2027.  

Uutta tietä on rakennettu 10 kilometriä.

Lue aiempia artikkeleita kaivostiestä: 

Väylävirasto: Suhangon kaivostie on erittäin kannattava investointi 

Kaivostien rakentaminen on alkanut kaivosalueelta 

Suhangon kaivostien rakentaminen alkaa – tien rakentaa GRK  

Suhangon hankkeen kuulumisia kuullaan Ranualla Suhangon kaivoshanke ja malminetsintä -tilaisuudessa 26.11.2024 kello 17-19 Monitoimikeskus Kerkän ruokasalissa.

Edellinen
Edellinen

Ranuan matkailuyhdistyksen uusi puheenjohtaja haluaa yhdistää matkailuväen

Seuraava
Seuraava

Maanrakennusyrittäjä: Positiivisella mielin ollaan tulevaan