Lapin ely-keskus: Suhangon purkuputken ympäristövaikutukset vähäisiä

Suhangon kaivoksen purkuputken ympäristövaikutukset ovat siinä määrin vähäiset, että hankkeen toteuttamiselle ei olisi estettä. Näin toteaa Lapin ely-keskus perustellussa päätelmässä, joka on viranomaisen tekemä johtopäätös hankkeen merkittävistä ympäristövaikutuksista. Perusteltu päätelmä on osa ympäristövaikutusten arviointimenettelyä (YVA-menettely).

Suhanko Arctic Platinum Oy suunnittelee johtavansa kaivoksen purkuvedet putkea pitkin Kemijokeen Ossauskosken voimalaitoksen läheisyyteen. Kemijoki olisi riittävän kokoinen vesistö purkuvesien laskemiseen ja näin vältettäisiin mahdolliset haitalliset vaikutukset latvavesistölle.

Purkuputkeen johdettaisiin kaivosalueen toiminnoista kerättyä vettä, joka koostuu louhoksien kuivatusvesistä, rikastamoalueen hulevesistä sekä rikastushiekka-altaalle, sivukivialueille ja malmin välivarastoalueille sateena kertyvistä vesistä.

Purkuputki vaatii 20-30 metriä leveän puuttoman käytävän ja putki tulisi 1-3 metrin syvyyteen. Putken maahan asennettu osuus olisi purkupaikasta riippuen joko 44 tai 50 kilometriä. Purkupaikaksi on esillä kuusi eri vaihtoehtoa.

Ensi vuonna haetaan ympäristö- ja vesitalouslupaa

Suhanko Arctic Platinumin ympäristöpäällikkö Erkki Kantola pitää Lapin ely-keskuksen perusteltua päätelmää tarkkana ja perusteellisena. Hän kehuu asiantuntijoiden tehneen hyvää työtä ympäristövaikutuksia arvioidessaan.

–Ely-keskus toi esille useita asioita, jotka täytyy tarkentaa ensi vuoden alussa jätettävään ympäristö- ja vesitalouslupahakemukseen. Näissä ei kuitenkaan ollut mitään yllättävää. On normaalia, että YVA-vaiheen arviointeja tulee tarkentaa lupavaiheessa, ja tätä työtä yhtiö on jo tekemässä.

Ely-keskukselta odotetaan vielä ennen kuluvan vuoden loppua ratkaisua luonnonsuojelulain mukaisiin poikkeamahakemuksiin, jotka koskevat viitasammakkoa ja suovalkkua, koska joitakin niiden esiintymisalueita on jäämässä kaivoksen rakenteiden alle.

– Vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana jätetään ympäristö- ja vesitalouslupahakemus Pohjois-Suomen aluehallintovirastolle sekä Tukesille hakemus koskien purkuputkilinjalle tarvittavaa käyttöoikeutta. Tavoitteena on myös mahdollisimman pian päättää kaivostien rakentamisesta, Kantola kertoo.

Pato-, kemikaali-, ja rakennusluvat haetaan, kun kannattavuusselvitys on valmistunut. Yhtiön tavoitteena on tehdä päätös kaivoksen rakentamisesta vuoden 2024 aikana.

Perusteltu päätelmä on luettavissa täältä.

Aiempia artikkeleita Suhangon kaivoshankkeesta:

Janne Laine valittiin Ranuan kaivoskoordinaattoriksi

Valmistelevat työt jatkuvat Suhangossa – kaivoksen rakentamisesta ei ole vielä päätetty

Ranua valmistautuu kaivoksen avaamiseen

Suhangon kaivoksen avaamisesta päätetään ehkä 2024

Kuntapäättäjät tutustuivat Suhankoon – moni kävi alueella ensimmäistä kertaa

Suhangon kaivoshankkeen omistajat kävivät Ranualla: ”Olemme vakuuttuneita siitä, että päästään tuotantoon”

Tälle paikalla tulisi Suhangon kaivoksen rikastamo. Kuvassa Ranuan valtuusto tutustumassa paikkaan tammikuussa 2022.
Perttu Ruokangas

Ranuan kunnan ja Business Ranuan viestintäkoordinaattori

Edellinen
Edellinen

Ranua sai rahoituksen Suhankoon valmistautumishankkeelle

Seuraava
Seuraava

Ranualla selvitetään biokaasulaitoksen perustamista