Suhangon kaivostien rakentaminen alkaa – tien rakentaa GRK

Suhangon kaivostien rakentaminen alkaa Ranualla kesäkuun 2023 lopulla. Työt ovat valmiina syksyllä 2024.

Väylävirasto on tehnyt urakkasopimuksen GRK Suomi Oy:n kanssa Suhangon kaivostien rakennusurakasta. Urakkahinta on noin 6,6 miljoonaa euroa.

Urakka sisältää uuden tieyhteyden rakentamisen kantatieltä 78 Suhangon suunnitellulle kaivosalueelle. Tieyhteyden pituus on 10 kilometriä, josta maantietä on 8,5 kilometriä ja loput 1,5 kilometriä yksityistietä. Tien alkuosuus noudattaa nykyisen Palovaaraan menevän maantien linjausta.

Työt aloitetaan puiden poistamisella ja louhintatöillä. Työt jatkuvat yhtäjaksoisesti syksyyn 2024 saakka, jolloin uusi tieyhteys valmistuu.

Uusi tieyhteys sisältää myös kahden sillan rakentamisen, Ylijoen vesistösillan ja Tuumasuon pienen sillan. Nykyinen Ylijoen silta puretaan, kun uusi silta saadaan liikenteelle.

Suunnitellulle kaivosalueelle pääsee tällä hetkellä kantatieltä 78 eli Rovaniemen tieltä vain Palovaaran paikallistietä ja metsäautotietä pitkin. Nykyinen tie ei ole riittävän leveä eikä kantava kaivoksen tarpeisiin.

Palovaaran tie kuvattuna huhtikuussa 2023.

Kaivosyhtiö maksaa

Suhangon kaivostie toteutetaan jälkirahoitusmallilla, jossa kaivosyhtiö maksaa aluksi rakentamiskustannukset kokonaan. Väylävirasto maksaa valtion osuuden kaivosyhtiölle kaivoksen avaamisen jälkeen, Väyläviraston projektipäällikkö Keijo Heikkilä kertoo.

Heikkilän mukaan valtio maksaa yhtiölle 3,15 miljoonaa euroa kahden vuoden aikana sen jälkeen, kun kaivos on ollut toiminnassa. Kaivosyhtiö Suhanko Arctic Platinum Oy rakennuttaa siis tien omalla riskillä.

GRK Oy on rakentanut teitä eri puolilla maata, myös Lapissa. Yhtiön pääkonttori on Vantaalla mutta se tekee urakoita koko maassa.

Kaivosteistä GRK:lla ei ole aikaisempaa kokemusta, mutta samanlaista tien rakentamista tämä on kuin muutkin, työpäällikkö Jarkko Heiskanen GRK:lta sanoo.

GRK tarvitsee Suhangon tien rakentamiseen runsaasti aliurakoitsijoita.

Tarkkaa määrää en osaa vielä sanoa, koska se riippuu siitä, miten saamme urakoita myytyä ulos.

Suurin osa tien tekijöistä tulee aliurakoitsijoilta, GRK:lta tulee työnjohto, mittaus ja pari jalkamiestä. Omaa kalustoa pääurakoitsijalta tulee hyvin vähän. Ranualaisille voi siis hyvinkin löytyä töitä kaivostien rakentamisesta.

Aktiivisimmat ovat jo soitelleet minulle, Heiskanen sanoo.

Heiskanen arvioi, että kaivostien työmaan vahvuus on noin 15-25 hengen luokkaa. Osa työvaiheista vaatii enemmän kalustoa kuin toiset.

Pääurakoitsija GRK Suomi Oy tarvitsee runsaasti aliurakoitsijoita kaivostien rakentamiseen.

Tavoitteena kaivoksen rakentamispäätös vuonna 2024

Suhanko Arctic Platinumin projektipäällikkö Juha Rissanen kertoo olevansa hyvillä mielin, kun kaivostie on saatu liikkeelle.

Vaikka tien rakentaminen alkaa, päätöstä kaivoksen rakentamisesta ei ole vielä tehty.

Tavoitteena on, että se olisi tehtävissä ensi vuoden puolivälissä. Siihen vaikuttaa useampi asia.

Hankkeen pitää saada ensin loput luvat, jotta kaivos voi lähteä liikkeelle. Suhangon kaivoksen kannattavuusselvitys on myös edelleen menossa ja se tulee valmistumaan ensi vuoden puoliväliin mennessä. Suhangon päämetallin, palladiumin hinta edelleen hyvä, vaikkakin hieman laskenut huippulukemista.

Suhangon kaivostiehanke nytkähti liikkeelle huhtikuussa 2023, kun valtio solmi kaivostien toteuttamissopimuksen Suhanko Arctic Platinum Oy:n kanssa. Toteuttamissopimus tarkoitti, että hanke alkoi ja valtio kilpailutti sen. Tarjouskilpailun voitti GRK Suomi Oy.

Projektipäällikkö Juha Rissanen kertoo, että kaivoksen kannattavuusselvitys ei ole vielä valmis.
Perttu Ruokangas

Ranuan kunnan ja Business Ranuan viestintäkoordinaattori

Edellinen
Edellinen

Vanha kirjasto muuttuu ravintolaksi Ranualla – maanrakennusyrittäjästä tulee baarinpitäjä

Seuraava
Seuraava

Fysioterapeutti Jaska Ilvesluoto on kävelevä Ranuan sukukirja