Kaivoksen alihankkijana pärjää laadulla, rehellisyydellä ja avoimuudella
Suhangon kaivoksen tarjoamat työmahdollisuudet kiinnostavat ranualaisia yrittäjiä. Runsaat 20 paikallista yrittäjää tuli yrittäjien Suhanko-iltaan torstaina 26. huhtikuuta Kiireen Rajaan. Paikalla oli myös kunnan ja kaivosyhtiö Suhanko Arctic Platinum Oy:n edustajia.
Tilaisuudessa kuultiin kaivoksilla alihankkijoina menestyneitä yrittäjiä.
Ensimmäisenä oli vuorossa toimitusjohtaja Henna Uutela Kotihaltia Oy:stä. Kotihaltia tarjoaa siivouspalveluja Kittilän ja Kevitsan kaivoksilla. Yrityksen perusti Pekka Savolainen Ylitorniolla vuonna 2005. Kun Kittilän kaivos perustettiin vuonna 2008, yrittäjä päätti myydä palvelujaan kaivokselle.
– Pekka otti ämpärin toiseen ja mopin toiseen käteen ja uskoi, että osaa siivota myös kaivoksella. Siivoamisen lisäksi Pekka ajoi alussa työntekijöiden pyykit kahdesti viikossa kaivokselta Ylitorniolle, Uutela kertoo.
Toiminta kasvoi ja laajeni Kevitsan kaivokselle Sodankylään vuonna 2017.
– Kaivoksella olo vaatii paikalla oloa, tavoitettavuutta, joustavuutta ja ketteryyttä muuttaa omaa tapaa toimia asiakkaan toiveiden mukaan. Tärkeintä on tuotteen ja asiakaspalvelun laatu, Uutela kiteyttää kaivoksella työskentelevän yrityksen vaatimuksia.
Kasvu johti yrityskauppaan
Kasvu jatkui ja toi isoja muutoksia vuonna 2021. Perustaja Pekka Savolainen siirtyi pois toimitusjohtajan paikalta ja tilalle tuli Henna Uutela huhtikuussa 2021. Kotihaltia Oy:n osake-enemmistö myytiin Alltime Groupille elokuussa 2021. Kotihaltia Oy:n liikevaihto oli viime vuonna kolme miljoonaa euroa.
– Meillä on 50 työntekijää. He ovat kokoaikaisia ja kuukausipalkalla, mikä on poikkeuksellista siivousalalla. Meillä ei ole ollut vaikeuksia saada työntekijöitä. 90 prosenttia työntekijöistä on ammattitutkinnon suorittaneita siivoojia ja käytämme ahkerasti oppisopimuskoulutusta.
Kittilän kaivoksella neuvotellaan parhaillaan uudesta sopimuksesta, joka on viiden vuoden pituinen.
– Kittilässä ei kilpailuteta siivouspalvelua, vaan neuvottelemme suoraan kaivosyhtiön kanssa jatkosta.
Kevitsan kaivoksen siivoamisesta tehtiin jatkosopimus helmikuussa ja se on mallia 3+2 vuotta.
Kaivosyhtiöllä hinta ei välttämättä ole tärkein kriteeri palveluntarjoajan valinnassa.
– Mekään emme ole halvin, vaan toimivin vaihtoehto, Uutela sanoo.
Ruokaa vaikka keskelle metsää
Kaivosyhtiöt ja malminetsijät tarvitsevat ruokahuoltoa. Vuonna 2016 perustettu sodankyläläinen Niesta Catering Oy tarjoaa itse tehtyä lähiruokaa muun muassa malminetsijöille.
Toimitusjohtaja Joonas Aikio kertoo, että Niesta Catering tarjoaa ruokapalvelun lisäksi siivousta ja pyykkäämistä. Yrityksellä on neljä vakituista työntekijää ja lisäksi sesonkeina kuusi keikkatyöläistä.
– Malminetsijöitä olemme ruokkineet vuodesta 2018 lähtien. Heitä on runsaasti Sodankylässä. Olemme käyneet ahkerasti kaupassa. Yhtenä vuonna ostimme paikalliselta K-kauppiaalta yli 50 000 eurolla ruokatarvikkeita.
Yhtenä isona asiakkaana on Rupert Resources, joka operoi Sodankylän Pahtavaarassa ja Ikkarin kultaesiintymällä.
– Olemme kuskanneet ruokia Sodankylästä Levillekin, kun sieltä pitopalvelut eivät toimittaneet kahteen mökkiin ruokia, ajoimme sinne viisi kuukautta. Olen myös järjestänyt maastoruokailua. Sain koordinaatit minne mennä grillin kanssa, Joonas Aikio sanoo.
Niesta Catering on osallistunut aiemmin Kevitsan kaivoksen ravintolapalvelujen kilpailutukseen, muttei tullut valituksi. Yhtiö aikoo olla mukana myös seuraavalla kilpailutuskierroksella.
Maanrakentaja ei kärsi työvoimapulasta
Kaivoksilla liikutellaan valtavia kivi- ja maamassoja, joten maanrakennusosaamista tarvitaan. Sodankyläläinen Arctic Infra Oy:n tarinan kertoivat toimitusjohtaja Petri Alatalo ja tekninen johtaja Jonne Ruopsa. Yritys on perustettu vuonna 2019 ostamalla pellolainen Kantmark. Nyt työntekijöitä on yli 40. Liikevaihto on 7,9 miljoonaa euroa, josta yli 90 prosenttia tulee Kevitsan kaivokselta. Yrityksellä on 15 kaivinkonetta, 10 kiviautoa, neljä pyöräkonetta, kaksi puskutraktoria ja tiehöylä.
– Olemme toimineet pääurakoitsijana alusta asti. Teemme myös julkisen puolen vesihuollon saneerauksia, Petri Alatalo kertoo.
Toimitusjohtaja kertoo, että kaivoksilla on pärjätty panostamalla laatuun, turvallisuuteen ja tehokkaisiin uusiin koneisiin.
– Paljon on investoitu ja velkaa on otettu. Tähän mennessä on mennyt hyvin. Jännittää tietysti korkojen nousu mutta tilanne on hallinnassa. Kun aloitimme, kaluston keski-ikä oli 26 vuotta ja nyt se on vajaat kuusi vuotta.
Kaivosyhtiön alihankkijan on oltava uskottava toimija ja töiden pysyttävä aikataulussa. Jonne Ruopsa lisää, että alihankkijan peruspilarina on rehellisyys ja avoimuus.
– Tilaaja pääsee halutessaan näkemään reaaliaikaisesti, mitä koneet lastaavat ja dumpperit liikuttavat.
Kun monet yritykset tuskailevat työvoimapulan kanssa, sodankyläläiset yrittäjät kertovat päinvastaista.
– Kun kerroimme Facebookissa ja Instagramissa, että töitä on tarjolla, saimme 1,5 viikon aikana 70 hakemusta. Hyvin on tähän asti saatu tekijöitä, Petri Alatalo kertoo.
Alatalo lisää, että unelmana on päästä mukaan Pohjois-Ruotsin suurhankkeisiin.
Tehdään paremmin kuin kukaan muu
Suhanko-illassa puhui myös ranualainen MK Core Drilling Oy:n toimitusjohtaja Mika Kehusmaa. Hänellä on kokemusta Suhangon kairauksista kymmenen vuoden takaa.
– Meillä on pyrkimys tehdä paremmin kuin kukaan muu. Siksi panostamme jatkuvasti työntekijöiden kouluttamiseen yhä paremmiksi ja tehostamme toimintaamme.
Kehusmaan veljesten yhtiön liikevaihto oli viime tilikaudella 6,6 miljoonaa euroa. Työntekijöitä heillä on 48. MK Core Drillingillä on neljä pintakairausyksikköä ja yksi maanalainen yksikkö. Viides pintayksikkö valmistuu mahdollisesti ensi syksynä.
– Olemme kasvaneet kovasti, mutta kasvua on pitänyt jopa hillitä. Emme halua, että maine kärsii, jos laajennumme liian nopeasti.
Kaivostielle etsitään rakentajaa
Suhanko Arctic Platinum Oy:n projektipäällikkö Juha Rissaselta kysyttiin Suhangon kaivostiestä.
– Väylävirasto on julkistanut tarjouspyyntöasiakirjat. Tarjousten jättämiselle on kuusi viikkoa aikaa. Toivotaan, että saadaan hyviä tarjouksia. Tarkoitus on rakentaa yleisenä tienä rapiat kahdeksan kilometriä kaivospiirin rajalle ja vajaat kaksi kilometriä yksityistienä rikastamon alueelle.
Tien rakentamisen on tarkoitus alkaa kesäkuussa 2023. Rakentamiseen tarvitaan kaksi kesäkautta ja valmista olisi syksyllä 2024. Tien maksaa Suhanko Arctic Platinum Oy. Valtio hyvittää osan kustannuksista jälkikäteen yhtiölle.
Kaivoksen investointipäätöstä odotetaan vuonna 2024.
Suhanko-illan yrittäjille järjestivät Ranuan Yrittäjät ry ja Ranuan kunnan Suhangon kaivokseen valmistautuminen -selvityshanke.
Lue aiempia Suhanko-artikkeleita:
Suhangon kaivostiehanke liikkeelle – valtio pyytää tarjouksia
Suhangon kaivokselle haetaan viimeistä lupaa huhtikuussa
Suhangon kaivokseen valmistautuminen ja yritystuet puhuttivat yrittäjien iltapalalla
Lapin ely-keskus: Suhangon purkuputken ympäristövaikutukset vähäisiä