Sääskipuu Oy on kasvuyritys, jonka ei koskaan ollut tarkoitus kasvaa

Ranualainen metsäkonealan yritys Sääskipuu on toiminut vuodesta 1995 lähtien eli yli 25 vuotta. Yrityksen omistavat veljekset Janne ja Matti Sääskilahti.

– Isä Antti aloitti nämä hommat jo 1960-luvun lopulla. Olin osakkaana isän yrityksessä loppuajasta. Isä halusi pitää oman yrityksen, joten minä ja Matti perustettiin oma yritys ja hommattiin koneet. Kasikymppisellä isällä on edelleen yritys. Sillä ei ole enää toimintaa, vaikka pari konetta onkin vielä, toimitusjohtaja Janne Sääskilahti kertoo.

Sääskipuu Oy tekee koneellista puunhakkuuta ja korjuuta sekä metsänhoitoa sekä puunkuljetusta. Liiketoiminta on kasvanut runsaassa 25 vuodessa noin 20 työntekijän yritykseksi, jolla on 7 hakkuukonetta eli motoa ja 7 ajokonetta. Asiakkaita ovat Metsähallitus, Stora Enso, Keitele ja metsänhoitoyhdistykset. Työmaita on Ranuan lisäksi lähialueilla.

Moto töissä sinisessä hetkessä.

Janne Sääskilahti kertoo, että yhtiön kasvua ei ole suunniteltu.

– Meiltä on kysytty tätä usein mutta meillä ei ole ollut koskaan tarkoitus kasvaa.

Suurin kasvu on tullut suurimman asiakkaan eli Metsähallituksen kautta.

– Jos voitat Metsähallituksen tarjouskilpailun, niin saat töitä. Tarjouskilpailussa hinta vaikuttaa eniten, mutta tasatilanteessa valitaan kokonaistaloudellisesti edullisin tarjous. Kun olemme pyörineet Metsähallituksella koko yrityshistorian ajan ja paikkatuntemus on parempi kuin ulkopuolisella, Metsähallitus laskee myös sen varaan.

Koulutus saa sapiskaa

Metsäkonealalla on pitkään ollut pulaa moto-kuskeista. Siitä on kärsinyt myös Sääskipuu Oy.

– Särkymävaraa ei ole yhtään nyt. Aika ajoin on tilanteita, että yksinkertaisesti ei löydy sopivaa, silloin ei auta muuta kuin odottaa että alkaa löytymään. Sopivan moto-kuskin löytäminen on aika haasteellista. Konepuolella koko tuotantolaitos on yhden miehen varassa, se ei ole ihan samanlaista moneen muuhun alaan verrattuna.

Kuskipulan syy on yrittäjän mukaan metsäalan kehno vetovoima ja koulutuksen puutteet.

– Koulutus on perimmäinen syy. Mitä olen haastatellut yrittäjiä ympäri Suomen, kaikilla on sama ongelma: käytännön tekemistä on liian vähän ja työelämään siirtyminen on liian suuri hyppäys opiskelijoille. Koulutuksen rahoitus on yksi ongelma, sillä kaikille pitää saada todistus, jotta oppilaitos saa rahaa. Tämän takia kriteerit lasketaan niin alas, että se viimeinenkin saa todistuksen. Kun he tulevat työelämään, yrittäjä voi todeta, että he eivät ole sillä tasolla, että heitä voi palkata.

Minkälaisille ihmisille moto-kuskin työ sopii?

– Pitää viihtyä yksin, suurin osa porukasta ei ole yltiösosiaalisia ihmisiä. Työssä pitää kyetä tekemään itsenäisiä päätöksiä. Tämä on aika pitkälle istumatyötä. Työ on suhteellisen vapaata, työparit päättävät keskenään mihin aikaan on vuoronvaihto.

Sääskilahti lisää, että moto-kuskin hommat sopivat myös naisille. Sääskipuulla on tällä hetkellä yksi nainen töissä.

– Yrittäjän työnkuva on muuttunut viimeisten vuosien aikana siihen, että seurataan reaaliaikaisesti toiminnanohjaajasovelluksen kautta kuukausitilausten kehittymistä ja ohjataan koneita sopiville työmaille.

Yrittäjä Janne Sääskilahti tauolla metsässä.

Luonnossa kulkijat hyötyvät metsäautoteistä

Sääskilahti huomauttaa, että metsätaloudesta on hyötyä muille luonnossa kulkijoille.

- Moni ei hoksaa, kun marjassa tai metsällä kulkee, että jos ei olisi metsätaloutta, ei olisi metsäautoteitäkään. Talvisinkin olisi aika vähän teitä auki, joita pitkin ihmiset pääsevät liikkumaan, hiihtelemään metsiin ja harrastamaan luontomatkailua.  Metsähallitus käyttää varoja tieverkoston ylläpitämiseen kymmeniä kilometrejä vuodessa Ranuallakin.

Tulevaisuuden metsäkonealan yrittäjä näkee vakaana, vaikka julkisuudessa ala onkin usein kielteisessä valossa.

- Uskon, että toiminta jatkuu samanlaisena. Kun täällä on toimittu tähän asti, niin täällä jatketaan. Aika paljon metsäpuoli saa yleistä kritiikkiä, mutta en usko, että se isossa kuvassa vaikuttaa mitenkään. Eiköhän porotalouden ja matkailun kanssa sovita olemaan Ranualla, Janne Sääskilahti päättää.

Veljekset Matti (vasemmalla) ja Janne Sääskilahti ovat Sääskipuun yrittäjät.

Teksti ja kuvat: Perttu Ruokangas

Perttu Ruokangas

Ranuan kunnan ja Business Ranuan viestintäkoordinaattori

Edellinen
Edellinen

Ranuan suurimpiin lukeutuvan maitotilan isäntä laajentaa matkailuun

Seuraava
Seuraava

Kuntapäättäjät tutustuivat Suhankoon – moni kävi alueella ensimmäistä kertaa