Suhangon kaivostien rakentaminen voi alkaa alkukesällä – tavoitteena tehdä päätös kaivoksen rakentamisesta 2024

Suhangon kaivokselle vievän tien rakentaminen saattaa alkaa jo alkukesällä 2023.

– Kaivostie pitää olla valmiina ennen kaivoksen rakentamista. Hankeen tavoiteaikataulun mukaan tien rakentaminen pitäisi alkaa alkukesästä, projektipäällikkö Juha Rissanen kaivosyhtiö Suhanko Arctic Platinum Oy:stä kertoi.

Vielä ei kuitenkaan ole varmuutta siitä, että tie rakennetaan. Kaivosyhtiö on kuitenkin jo tehnyt valmistelevia töitä Konttijärvellä. Konttijärven tarvekivilouhoksesta louhittaisiin kiveä kaivostietä varten.

Väylävirasto vastaa kaivostien rakennuttamisesta. Tielle on saatu lupa Traficomilta marraskuussa 2022.

Kaivostie oli yksi puheenaiheista, kun kaivosyhtiön ja sen omistavan CD Capital -rahaston edustajia vieraili Ranuan kunnassa 18. tammikuuta.

Suhanko Arctic Platinum Oy:stä (SAP) paikalla olivat projektipäällikkö Juha Rissanen ja ympäristöpäällikkö Erkki Kantola. CD Capitalin Lontoon pääkonttorista Ranualle saapuivat kehitysjohtaja Emin Eyi, CD Capitalin tutkimusjohtaja ja kaivosyhtiön hallituksen jäsen Gary Hemming sekä analyytikko Olivia Chant-Tuft.

Olivia Chant-Tuft, Erkki Kantola, Gary Hemming, Juha Rissanen ja Emin Eyi.

Kannattavuuslaskelmat yhä kesken

Tavoitteena on päättää kaivoksen rakentamisesta vuonna 2024. Tämän tarkempaa ajankohtaa tilaisuudessa ei saatu.

Yhtiö laskee edelleen Suhangon kaivoshankkeen kannattavuutta ja hakee vielä puuttuvia lupia.

Kannattavuusselvityksen sisällöstä ei kerrottu tarkemmin.

– Kannattavuusselvitykseen vaikuttavat metallien hintojen kehitys ja rakentamiskustannukset. Lisäksi siihen vaikuttaa inflaatio, joka on mennyt mielettömäksi. Myös Venäjän sota ja koronan jälkeinen tilanne pitää ottaa huomioon. Valmistelemme kuitenkin rakentamisen aloittamista ja etenemme suunnitelman mukaan. Tietysti sillä varauksella, että maailma voi mennä vielä hullummaksi, Gerry Hemming kertoi.

Kunnan kehittämispäällikkö Mikko Pöykkö tiedusteli, kuinka hyvin hankkeeseen on saatu rahoitusta. Kaivoksen rakentamisen on aiemmin kerrottu maksavan arviolta noin miljardi euroa ja siihen on hankittava rahoitusta Suhanko Arctic Platinum Oy:n omistavan rahaston ulkopuolelta.

– Suomi on maailman helpoimpia maita rahoituksen saamisen suhteen. Rahoitukseen vaikuttavat riskit, kaivoksen kannatus paikallisten joukossa ja vihreän energian saatavuus. Tavoittelemme Suhangosta niin vihreää tuotantoa kuin mahdollista ja haluamme hyödyntää kaivoksella uusiutuvaa energiaa, Emin Eyi sanoi.

Maakotkalle tekopesät

Kaivosyhtiö hakee päivitettyä ympäristö- ja vesitalouslupaa lähiaikoina. Samaan aikaan jätetään kaivoslupahakemus, jolla yhtiö hakee käyttöoikeutta purkuputkialueeseen. Purkuputken ympäristövaikutusten arviointi saatiin valmiiksi joulukuussa.

Yhtiö pyrkii huolehtimaan kaivosalueen uhanalaisten ja suojeltujen lajien suotuisista elinolosuhteista

Esimerkiksi maakotkalle, jonka reviiriin kaivospiiri kuuluu, on rakennettu kaksi uutta tekopesää riittävän etäälle tulevista kaivostoiminnoista.

Pato-, kemikaali- ja rakennusluvat haetaan kannattavuusselvityksen jälkeen.

Urakoitsija tekee Konttijärven sivukivilouhosta, josta käytettäisiin kiveä kaivostien rakentamiseen.

Kaivosyhtiön kotipaikka Ranualle?

Ranuan kunta haluaa, että Suhanko Arctic Platinum Oy:n kotipaikaksi tulee Ranua. Kotipaikan myötä yhtiö maksaisi yhteisöveronsa Ranualle. Yhtiön kotipaikka on tällä hetkellä Helsinki ja sillä on konttori Rovaniemellä.

– Se kuulostaa järkevältä, keskustelemme asiasta, Gary Hemming vastasi kunnan toiveeseen.

Kunta kaipaa mahdollisimman ajoissa tietoa siitä, milloin kaivoksen investointipäätös tulee. Kaivosyhtiö ja sen omistajataho lupasivat pitää kunnan ajan tasalla.

Edellisen kerran CD Capitalin väkeä vierailu Ranualla joulukuussa 2021.

Suhangon kaivoksen päätuote olisi palladium, jota käytetään pääasiallisesti autojen pakokaasupäästöjen hallintaan kehitettyjen katalysaattoreiden valmistukseen. Alueella esiintyy palladiumin lisäksi myös platinaa, kuparia, nikkeliä ja kultaa.

Kaivoksen rakentamisen on suunniteltu alkavan vuonna 2024 ja se olisi tuotannossa vuonna 2026. Karkean alustavan arvion mukaan kaivoksen rakentaminen työllistää noin 1000 ihmistä. Tuotannossa ollessaan kaivos toisi työtä suoraan noin 400:lle ihmiselle ja välillisesti vielä useammalle.

Ranuan kunta valmistautuu kaivoksen tuloon vuoden mittaisella hankkeella, jota vetää Janne Laine.

Valtuuston puheenjohtaja Tatu Hietala, kunnanjohtaja Tuomas Aikkila ja kehittämispäällikkö Mikko Pöykkö. Kunnan puolelta mukana olivat myös tekninen johtaja Risto Niemelä , yritys- ja hankeasiantuntija Juha Kutuniva, kaivoskoordinaattori Janne Laine ja viestintäkoordinaattori Perttu Ruokangas.
Perttu Ruokangas

Ranuan kunnan ja Business Ranuan viestintäkoordinaattori

Edellinen
Edellinen

Ranua sai uuden elinkeino-ohjelman: kärkinä kaivos, matkailu ja uusiutuva energia

Seuraava
Seuraava

Pyöräkuormaajasta näkee hyvin kylän elämää