Nurmelat pitävät Ranuan ainoaa luomutilaa ja ylämaankarjaa Putkivaarassa

Eija ja Teemu Nurmela pitävät Keskitalon ylämaankarjaa Ranuan pienessä Putkivaaran kylässä. Sympaattisen näköiset, otsatukkaiset lehmät ovat ympäri vuoden ulkona kasvatettua, luonnonmukaisesti tuotetulla rehulla ja laitumella ruokittua karjaa. Ylämaankarja eli lempinimeltään haikut ovat Skotlannin alkuperäisrotu, jotka on jalostettu kestämään kylmiä olosuhteita.

Lehmien turkki on parempi kuin gore tex, Teemu sanoo.

Nurmeloiden tila on ainoa virallinen luomutila Ranualla.

Tila on siirtynyt sukupolvenvaihdoksella Teemun vanhemmilta vuonna 2008. Aluksi Teemulla oli pieni porokarja, peltoviljelyä sekä metsätaloutta.

Tila oli kasvinviljelytila, jonka Eija ja Teemu halusivat muuttaa kotieläintilaksi. Teemun allergia rajoitti mahdollisuuksia eikä haluttu rakentaa uutta kallista navettaa. Kaikkiin näihin ratkaisuksi tuli ylämaankarja.

Ensimmäiset haikut hankittiin vuonna 2012 eli 12 vuotta sitten. Poroista luovuttiin.

Eija kulki aluksi vieraalla töissä ja Teemu teki sähkölinjojen huoltoraivauksia Metsäpalvelu Liimataisen aliurakoitsijana.

Ylämaankarja on rotu, joka pärjää ulkona vuoden ympäri. Kuva: Keskitalon Ylämaankarjan Facebook.

Tilan koko on viisinkertaistunut

Muutos ei ollut aina helppoa.

On ollut haasteita kehittää pienestä kasvinviljelytilasta nykyiseen tilaan. Tila oli alle 20 hehtaarin alun perin, nyt peltoa on noin sata hehtaaria. Lisäksi on metsää. Kalusto piti vaihtaa lähes kokonaan, vaikka ihan aluksi käytettiin yhteiskoneita sekä urakointipalveluita Eija kertoo.

Nurmelat tietävät, että monien tilojen ongelma on liian kallis kalusto, joka rasittaa taloutta.

Nyt karjaa on 60 eläimen verran.

Kaikki karjan eläimet ovat persoonia ja niillä on oma ulkonäkö. Aluksi niitä ei tunnistanut, mutta suhteelisen pian ne oppi tuntemaan ja erottamaan toisistaan, Eija kertoo.

Tilan pellot ovat kohtalaisen lähellä, kaummaiset noin 20 kilometrin päässä tilakeskuksesta.

Lehmät tarkenevat ulkona myös talvella. Kuva: Keskitalon Ylämaankarjan Facebook.

Haikut teuraaksi Rovaniemelle

Eläimet viedään teuraaksi Leivejoen lihalle Leipeen kylälle Rovaniemelle. Ruhot leikataan, raakakypsytetään, pakataan ja pakastetaan Meän Liha Oy.n toimesta Tervolan Louella. Samassa paikassa tehdään myös jalosteet. Tilalle lihatuotteet tulevat kylmäkuljetusauton kyydillä ja ne myydään tilalta suoraan asiakkaille.

Ranualaista haikkujen lihaa myydään Ranuan lisäksi ainakin Rovaniemelle, Posiolle ja Kuusamoon. Asiakkaina on tavallisten perheiden lisäksi neljä ravintolaa, joista yksi on Michelin-tähden saanut ravintola Tapio Rukalla. Tuotteita markkinoidaan pääasiassa Facebookissa. Somepostauksissa Eija tuo esiin eläinten persoonallisuutta ja tarinoita tilalta. Eija kertoo, että Instagramin kautta tulee ulkomaita myöten kyselyjä päästä kuvaamaan näitä komeita eläimiä talvella.

Tilan vanhan navetan maitohuonetta on laajennettu ja se on muutettu elintarvikehuoneeksi. Täällä lihoja säilytetään kylmässä, ennen kuin ne matkaavat asiakkaiden luokse. Joskus asiakkaat voivat tulla kaukaakin.

Meillä oli argentiinalainen ostamassa picanhaa, jota laitetaan hänen kotimaassaan. Hän oli etätöissä Ranualla.

Eija esittelee tilan tuotteita.

Liha myydään suoraan tilalta

Kaikki eläinten liha myydään suoraan tilalta, ja se mahdollistaa Eijan työskentelyn kotona.

Ranualle ja Rovaniemelle lihaa toimitetaan parin viikon välein, Kuusamoon ja Posiolle kuuden viikon välein. Putkivaara on sopivasti Ranuan kirkonkylän ja Rovaniemen likimain puolivälissä, Rovaniemelle on matkaa noin 80 kilometriä ja Ranualle noin 50 kilometriä.

Liha on tummaa ja maukasta eikä se välttämättä kaipaa muita mausteita kuin suolaa ja pippuria.

Tokikaan se ei säikähdä reiluakaan maustamista, vaan haikku sopii loistavasti vaikkapa itämaisiin ruokiin, Eija mainostaa.

Kuluttajien suosikki jauhelihan sekä burgerpihvien lisäksi on nautalihasäilyke. Se on puhdasta nautaa eikä mukaan ole sekoitettu sianlihaa.

Isäntä Teemu Nurmela kertoo, että halkokaupasta tulee lisätienestejä tilalle.

100-vuotias pirtti kunnostetaan

Keskitalon tilalla elanto tulee karjan lisäksi muun muassa metsätaloudesta. Perinteisen metsätalouden lisäksi tuloja saadaan myös halkokaupasta.

Kuivaa halkoa myydään suursäkeissä ympärivuoden, sen lisäksi myymme halkoja keväällä tuoreena eli tehdään asiakkaalle halot suoraan kärryyn. Asiakkaat peittävät ja kuivaavat ne itse, Teemu kertoo.

Muutakin projektia piisaa: tilan vanha 100-vuotias pirtti on kunnostettuvana. Nyt uusitaan ulkovuorta ja maalataan. Pirtti on ikäisekseen hyvässä kunnossa ja se halutaan säilyttää. Pirtin vanhat kalusteet ovat aitassa tallella. Tarkoitus myöhemmin laittaa sisätilat samanlaisiksi kuin ne olivat sata vuotta sitten.

Teemu ja Eija valittiin Ranuan vuoden 2021 maaseutuyrittäjiksi.

Lapissa on kymmenkunta ylämaankarja-tilaa. Vertaistukea saa maanlaajuinen ylämaankarjatilojen yhdistyksestä, jossa on noin 350 jäsentilaa, Nurmelat ovat aktiivisesti mukana yhdistyksen toiminnassa.

Nuoren isännän, Aapon, traktorit.

Biokaasu on tulevaisuuden juttu

Nurmeloiden tavoite on kehittää lihakauppaa ja saada lisää peltoa tulevaisuudessa. Metsääkin hankitaan lisää, jos hinta on järkevä.

Rahastot hamuavat edelleen metsiä Ranualta. Rahastot aktivoituivat keväällä uudestaan, talvella oli vähän hiljaisempaa. Viiden vuoden aikana on mennyt Putkivaaran lähialueilta useampia palstoja rahastoille, Teemu kertoo.

Yksi tulevaisuuden hanke on maanviljelijöiden biokaasulaitos, jonka rakentaminen on alkamassa. Nurmelat ovat osakkaina Pohjois-Suomen Biokaasu Oy:ssä. Tavoite on saada laitokselle nurmea, josta tehtäisiin biokaasua.

Biokaasu on tulevaisuuden juttu ja porukan yhteishenki on hyvä, oikea tsemppihenki.

Ruuantuotannolla on aina tulevaisuus, sillä sitä tarvitaan aina.

Ruoantuottajia tarvitaan aina, sillä joka päivä pitää syödä, Eija päättää.

Keskitalon ylämaankarjaan voi tutustua Lähiruokapäivänä lauantaina 7. syyskuuta 2024 klo.11-14 Putkivaarantiellä.

Perttu Ruokangas

Ranuan kunnan ja Business Ranuan viestintäkoordinaattori

Edellinen
Edellinen

Eläinpuistoa ympäröivälle alueelle kaivataan lisää majoitusta ja ohjelmapalveluja

Seuraava
Seuraava

Järjestäjät tyytyväisiä 50-vuotis-Hillamarkkinoihin